Wie heeft hier nu de pet

20-01-2014 08:17


 

Met een Blokker-treinkaart van € 15,50 start ik mijn reis op zoek naar een stempelautomaat om "in te checken". Daarvan blijkt er nog één aan de stadzijde van het station. Ik stempel mijn kaart op het aangegeven strookje. Klaar is Kees. Met het eindstation in zicht dien ik mijn reisbiljet toch nog even ter controle te overhandigen. Ongeldig. Niet ingecheckt. Niet ingecheckt? "Maar hier staat toch een stempel?". Niets mee te maken, u had langs één van onze incheckpoortje moeten gaan. Nee nou wordt ie mooi. "Ja maar?". "Meneer, nou zeg ik het nog één keer". Er bekruipt mij een gevoel van minachting. De "behulpzame" controleur schrijft zijn naam en dienstnummer op mijn kaartje en geeft aan dat ik voor deze éne keer mijn reis mag vervolgen. Twee minuten later stap ik uit op mijn bestemming. Waar gaat dit over? 

Albert Heijn verving onlangs haar gebruikelijke bonuskaart. De nieuwe kaart biedt meer persoonlijk voordeel, de oude ineens niet meer geldig. En of ik even mijn webcam wil afpakken omdat hackers kunnen meekijken. Om maar te zwijgen over een geheime rechtbank die verklaarde dat de geheime afluisterpraktijken van de NSA legitiem zijn. Wat gebeurt er toch allemaal? Nog even en er staat een incheckpoortje bij mijn voordeur en mag de Sociale Dienst op mijn computer inloggen om te kijken of ik wel de hele dag solliciterend doorbreng. We lijken wel onderworpen aan hitsige tech-fetisjisten die het volk als onderwerp nemen om aan de wereld te laten zien hoe uitzonderlijk innovatief ze wel niet zijn. Een persoonlijke bonuskaart, een creditcard vormig kentekenbewijs, incheckpoortjes om te mogen reizen, een vingerafdruk op je paspoort. Binnenkort schuiven ze een sateliet in mijn anus.

Het systeem wil álles van je weten. En dat doen ze voor je eigen veiligheid. Schei toch uit.

De Belastingdienst daarintegen houdt zich redelijk van de domme. Want mijn aanvraag huursubsidie en zorgtoeslag blijkt minder eenvoudig te realiseren. Ik heb een bewijs van inschrijving in de Gemeentelijke Basis Administratie, een geldig ondertekend huurcontract én een betaalbewijs dat ik mijn huur ook daadwerkelijk aan de juiste betaal. Maar in het systeem woon ik niet op dat adres. Computer says nooo. 

Bij het nieuwe TV fenomeen Utopia wanen de deelnemers zich ver van een wereld waar alles in creditcardvorm wordt vastgelegd. Dat is natuurlijk klinkklare onzin gezien het aantal camera's. Persoonlijk houd ik niet zo van gluren en al helemaal niet van begluurd worden. Als je wat van me wilt, stuur je een brief, een mail of bel je gewoon even in plaats van me te volgen met de ingebouwde webcam in de persoonsgebonden bonuskaart in creditcardvorm die je wél even moet inchecken. 

Vandaag om 12u tref je weer een nieuw recept op Keutelen in de Keuken. Gewoon vanuit mijn eigen keukentje met een gasfornuis en een kraan. 

Op naar de sportschool en een uurtje onbespiede bezinning.

Fijne dag.