Wie goed doet

08-02-2014 14:04

De smeekbede van een moeder wiens kind levensbedreigend gebrek had aan witte bloedlichamen, resulteerde in honderden reacties. Ook ik checkte mijn bloedgroep en stuurde een tweet. Helaas voldeed ik niet. Een bijzonder proces als je het mij vraagt. Want betrokkenheid op afstand is schijnbaar onbegrensd zodra het gaat om individueel leed. Zeker als het een gezicht heeft. Kinderen, vrouwen en dieren doen het daarbij uitstekend. Ik hoorde laatst iemand zeggen "als het gaat om groot leed, bijvoorbeeld van een volk in oorlog, zijn we geneigd dit niet als tragiek, maar als statistiek te beschouwen." Daaruit concludeer ik dat we graag het gevoel willen hebben dat onze individuele handeling het verschil maakt. Dat riekt naar ijdelheid als je het mij vraagt.  

Toen ik in 2010 dakloos werd, doordat mijn toemalige compagnon een veroordeling voor fraude had verzwegen, en daarop beslag werd gelegd op onze onderneming, publiceerde een wereldwijd dagblad in 17 landen drie maal een groot artikel over mijn verhaal. Daarop ontving de betreffende journalist tientallen mails met de meest vreemde aanbiedingen. Naast vooral veel tips, beltegoed, schoenen en logeerkamers, had ik zelfs in het huwelijk kunnen treden met iemand die ik niet kende. Weinige echter hadden bedacht om gewoon eens te informeren hoe het met me ging. 

Hoe is het zo ver gekomen dat we niet meer als vanzelfsprekend bezig zijn met het welzijn van onze omgeving? Als je het mij vraagt ligt de oorzaak in het onbegrensde aanbod van spullen. Onze geest projecteert zich uitsluitend nog op bevrediging van onze éigen behoeftes, en compenseert, gelieve op afstand, zo nu en dan iets omdat we in de kern allemaal weten dat spullen er niet toe doen.    

Gelukkig zie ik verandering. Want in tijden van crisis kruipen we steeds dichter tegen elkaar aan. We moeten nog een lange weg terug, maar langzaam gaan we vooruit. 

Dus ik stel voor om met elkaar af te spreken iedere dag één keer iemand die je niet kent persoonlijk positief te verrassen. Dat kost vaak niets en je zult zien dat het zich ruimschoots terugbetaald.

Fijne dag.