Vraag en aanbod

21-01-2014 04:22

Zoals uit het begin van mijn Blog valt op te maken bezit ik niks, en heb ik pas sinds kort weer een eigen deur. Mijn leven bestaat uit een matras, wat kleding, mijn laptop, een tv waarop ik 3 Nederlandse zenders kan zien en een tweedehands fatboy om op te zitten. Ik maak gebruik van een trage of slecht werkende onbeveiligde internetverbinding van een buurman, en struin op Marktplaats naar de beste koopjes, die ik al dan niet kan betalen. Maar hoe anders zal dat over tien jaar zijn als we allemaal in het bezit zijn van een 3-D printer.

De eerste keer dat de media er écht serieus aandacht aan schonk, was toen ene Cody Wilson uit Texas, hoe kan het ook anders, er de Liberator mee printen. Een schietgrage Hillbilly die een goed werkend pistool print roept, ongetwijfeld  in de Noordelijke Staten van het Verenigde, op tot het printen van minstens een tank,. "Because we need a bigger gun to protect ourselves".gevolgd door een legitiem "Men don't make guns, printers make guns". Misschien is dat ook wel de reden waarom iedereen tegenwoordige een baard laat staan? Maar dat terzijde.

Als je het mij vraagt leidt zo'n start tot iets wat later in de geschiedenisboeken zal worden betiteld als "De Ironische Revolutie". Ik voorzie een Wereldoorlog en de Chinezen gaan winnen. Die zijn namelijk héél goed met plastic.

3-D printers maken overigens niet alleen slechte dingen. Daniel Omar, een jongen die zijn handen verloor door een bomaanslag in Zuid Sudan at van de week weer met zijn eigen lepel toen ene Mick Ebeling er twee uit zijn printer liet komen. Handen wel te verstaan. Dat biedt direct de mogelijkheid handige en onhandige mannetjes in het leven te roepen. Kwestie van een onevenredig aantal linker en rechter handen produceren. 

Als straks je status wordt gemeten op basis van de omvang van je printer, wat is dan nog de waarden van geld? En wat heeft al dat plastic voor gevolgen voor het milieu? Maar het grootste probleem echter is dat mensen nooit tevreden zijn. Als de kleur vandaag even niet bevalt, print je toch gewoon een nieuw......... huis. En je schotelt straks je date niet meer, met een mooi verhaal, een biologische ossenhaas van een boertje uit Zuid Italië voor, maar een designsteak van Eames. Scholen heten over 20 jaar ook allemaal -Het PrtSc SysRQ- college-. En je salaris wordt ongetwijfeld uitbetaalt in rollen plasticdraad. 

Ik vraag me af wie dat allemaal in goede banen gaat leiden. Want je moet er toch niet aan denken dat Asad of Un straks via De Leidse Onderwijs Instelling in staat worden gesteld om een nucliar aangedreven bom te printen.

Ik blijf dan liever met beide benen op de grond en struin op Marktpaats naar een afgedankte stoel voor weinig. Want tevredenheid zit niet in spullen maar in jezelf. 


 

Fijne dag.