Heel de wereld is mijn vaderland

15-02-2014 00:24

Donderdag maakte ik gebruik van mijn Rotterdampas om de expositie van honderd stuks oorlogsmemorabilia te bezichtigen. Schuifelend tussen hen die de periode van aandacht in levende lijve meemaakte, aanschouwde ik onder de indruk, knikkers van Anne Frank, een SS vlag en de bureaustoel van NSB-leider Mussert. 

Toen ik vanavond naar het journaal keek, moest ik aan die stoel denken. Want in de strijdt om de meeste zetels in het Rotterdamse Stadhuis, oppert de lijsttrekker van Leefbaar een migratiestop voor mensen uit Oost Europa, en voegt daar aan toe dat drie kwart van mijn stadsgenoten het daar mee eens is. 

Als je het mij vraagt is het onnozel populistisch geroeptoeter van een huisbakken oproerkraaier die daarmee Rotterdam als wereldstad ondermijnt en schijnbaar de bereidwillendheid en de toegevoegde economische waarde van deze arbeidskrachten niet inziet. Rotterdam is gebouwd op een fundament van mondialisten. Rotterdam zonder deze smeltkroes heet Eindhoven.

En wie plukken er anders tomaten en paprika's, of bouwen schepen en booreilanden. Daar zijn wij Nederlandse gewoonweg niet meer toe in staat. Wij zijn geëvolueerd tot kantoorvolk. Wij bedenken schepen en booreilanden, en kijken toe of ze goed gebouwd worden. En dat doen we al sinds de jaren zestig toen we Italianen, Turken, Marokkanen en Spanjaarden ons handenarbeid lieten doen. Sterker nog, dat deden al in de Gouden Eeuw.

Nu het slechter gaat, schuiven we, net als in de jaren zeventig en tachtig, de schuld van overdadige verkwanseling en financieel wanbeleid, met alle maatschappelijke gevolgen van dien, wederom af op mensen die ons toch niet verstaan. Hoe was het ook al weer....VOC mentaliteit? 

Okay, ze rijden wel eens dronken over de stoep, verzuipen zo nu en dan in een sloot, en vissen, naar men zegt, vijvers leeg. Maar in hoeverre wijkt dat af van de gemiddelde Rotterdamse arbeider? 

Rotterdam is gebouwd op kosmopolitische openheid. Als geen andere Nederlandse stad verbonden met de rest van de wereld. Daar zijn Rotterdammers trots op, en dat maakt deze stad tot wat ze is. Namelijk een plek die voor geen enkele andere stad in de wereld onderdoet. En ja, Rotterdammers klagen over alles wat los en vast zit, maar hebben diep van binnen respect voor iedereen die zijn handen uit de mouwen steekt. En dan maakt het geen moer uit waar je vandaan komt. De heet hier "nie lullu maar poetsu

Dus als je het mij vraagt past die kleingeestigheid van een Harderwijker uit Capelle aan den Ijssel hier geenszins. Ik zou zeggen  "blijf lekker zélf weg... klootviool"

Fijne Dag