Vino Antonimo

12-02-2014 05:19

 

Rotterdam is een wijnbar rijker. Big deal. Maar de onderneemster is een zeer charmante Marokkaanse....Ja en?  Dat kan dus niet. Hoezo? Dat mag niet van de Islam. Oei

Maar is dat wel zo? De Koran schrijft; "O jullie die geloven! Voorwaar, de wijn en het gokken en de afgodsbeelden en pijlen om te verloten zijn onreinheden die tot het werk van de satan behoren, vermijdt deze zaken dus. hopelijk zullen jullie welslagen.

Het moge dus duidelijk zijn dat de gelovigen hier klip en klaar worden aangesproken. Zij worden geacht de regels na te leven. Maar het zegt helemaal niéts over hen die zich niet aangesproken voelen. Want diezelfde Koran dwingt niemand zich tot de Islam te bekeren. Sterker nog in Koran 60;8 staat: Allah verbiedt jullie niet om degenen die jullie niet bestrijden vanwege de godsdienst goed en rechtvaardig te behandelen. Allah heeft de rechtvaardigen lief. Dan komt het dus vooral aan op gezond verstand. En aangezien ik niet het idee heb dat mevr. Akhiat de Islam bestrijdt, lijkt het meer van deze tijd om haar te omarmen opdat Allah de gelovige nóg meer lief heeft. Dat noem ik slim omgaan met kansen volgens de richtlijnen van het geloof.

Ik geloof niet dat de gemiddelde Moskeeganger zich inlaat met doodsbedreiging. Hoe graag sommige ons dat ook willen doen laten geloven. Want de Koran is een manifest van barmhartigheid, als je de tekst positief interpreteerd. Net zoals de bijbel, die bolstaat van moord en doodslag. Maar daarmee is het geen vrijbrief om je eigen frustratie te botvieren. Het zijn dn ook vooral diegene die de negatieve beeldvorming hebben veroorzaakt, die het in stand houden. Een select groepje van machtsmisbruikers en onnozelaar. En bovenal op basis van persoonlijke of opgelegde leeswijze. Dat riekt naar kortzichtigheid, sterker nog, dat is pure domheid. En het werkt ook nog eens averechts. Dat blijkt wel gezien de enorme media aandacht die Uva Dolce cadeau kreeg. Briljante onbedoelde marketing, waarvoor dank. Dat was vast niet de bedoeling.   

Dus omarm mevr. Akhiat en wees tolerant. Dat is niet alleen goed voor je eigen perceptie, maar ook voor de algemene kijk op zaken. Want als iemand een keiharde mokerslag uitdeelde in de richting van het algehele clichébeeld, is zij het wel. En daar neem ik mijn hoed voor af.    

Was ik van Marokkaanse komaf, had Allah mij iedere dag lief. Want ze serveert ook thee. Maktub.

Fijne dag.