Suicide watch wanted

09-08-2016 18:24

Succesvolle sporters worden "onze jongens en meisjes" genoemd. Ze zouden een voorbeeldfunctie hebben. Ik vind dat apekool en hekel dat onze. Mensen die uitblinken in hun vak kiezen er niet voor om de opgedrongen verantwoordelijkheid van idool op zich te nemen. Die zijn vooral bezig met hun eigen prestaties en streven solistisch doelen na. Het zijn stuk voor stuk egoisten. En dat is prima, want als je wat wilt bereiken moet je voor jezelf kiezen. Sport, aandelenhandel of muziek, het is allemaal hetzelfde als je er in uitblinkt, omdat het kapitalisme zich als fruitvliegen op honing storten en de winnaar claimen met smeermiddelen. "We don't care about you, as long as you follow our rules and keep on scoring". Vanaf dat moment heeft het niets meer van doen met het wezenlijke onderwerp, maar gaat het over het bouwen van een imago opdat iedereen het wil zijn óf hebben.

In het bedrijfsleven heb je ook mensen die uitzonderlijke prestaties leveren. Evenzo Olympisch van niveau. Nick Leeson, Jordan Belfort en Jerome Kerviel vervullen daar de rol van kampioen discutabele exorbitante financiële kwesties. De eerste behoorde zelf ooit tot mijn jeugdhelden. Want als je zó kunt opgaan in zelfvertrouwen, en daarmee nagenoeg de oudste en grootste zakenbank van het Verenigd Koninkrijk om zeep helpt, ben je uitzonderlijk gepassioneerd. Maar dat geeft je nog geen voorbeeldfunctie.

Het enige verschil tussen sporters en succesvolle lieden in andere disciplines, is dat sport toegankelijk is voor iedereen. Maar verder gaat het zoals altijd vooral over geld. Sponsorgeld, reclamegeld, bierconsumptie, lidmaatschapdmodellen, tv-inkomsten, subsidies en andere economische belangen. Dat moet je als sporter maar aankunnen. Ik vind het niet gek dat doping lonkt of stoom hard wordt geblazen als je na lang knokken je doel bereikt.  

Daarom lijkt mij een suïcide watch voor Yuri Van Gelder momenteel nog niet zo onverstandig. Want van dal naar top zoals van Gelder deed, nodigt élke ex "verslaafde", of dan toch iemand die in álles tot het gaatje gaat uit om álle remmen los te gooien bij groots succes. Dat zouden begeleiders moeten weten. Da's boerenverstand en het eeuwen oud patroon van iedereen die een hap nam van een verboden appel. Als de uitspatting dan vervolgens vanuit een, vermoedelijk, groot schijnmoraal wordt bestraft met een publieke slacht, je sponsoren stekker gaan trekken en je tot 's lands sportparia wordt gebombardeerd, loert er levensgevaar zo ik meen. Dus rot op met dat ONZE, tenzij je bereidt bent om een oogje in het zeil te houden.