Tita Tovenaar

25-06-2016 10:17

Ooit had ik een date. De mevrouw in kwestie vertelde me met een meewarige blik dat ze een HBO opleiding tot Medium had gevolgd. Einde date. Want in mijn wereld bestaat zoiets niet. Er is niets tussen hemel en aarde. "Hokuspokus zie je wel", wordt slechts gevoed door manipulatie, en iedere gestelde vraag is willekeurig toepasbaar. Zeker bij mensen die zulks geloven op basis van hoop.

Jaren later sprak ik een worstelende weduwe die met grote stelligheid volhield dat haar paragnost dingen had gezegd die ze met geen mogelijkheid kon weten. Glazen bol poetsers zijn verkopers van het laagste soort. Zij staan onderaan de pikorde. Daarboven tref je colporteurs, call center medewerkers, keukenverkopers, verzekeringsagenten en ga zo maar door.

Uitvinder van deze beeldbuisuitstalling, toen het een groentesnijder betrof, is ene Ron Popeil die een slordige 1 miljard binnen hengelde.  Daarna volgde wat blote wijven die je zogenaamd kon bellen, slechte belspelletjes en veel kleurrijk nutteloos plastic. Nu is het de beurt aan de tv-tovenaar die je voor 90 cent per minuut beterschap belooft. Zelfs het UWV zag er brood in.

Wat mij nog het meeste opvalt als ik eraan voorbij ga zijn die armoedige zware shag-types, al dan niet gekleed in clowneske gewaden. Vol vertrouwen zeveren ze onophoudelijk over niets en kijken daarbij als of ze oprecht geloven in die onzin. "Gooi je vertrouwen maar in de ziel van een verlopen ex-taxichauffeur die door het gezever van zijn wederhelft, "ze hadden het even moeilijk samen", in contact kwam met de Paranormaal-begaafde beurs, waar hem werd verteld te beschikken over een gave. 

Gelukkig kom ik uit een nuchter Rooms gezin waarbinnen dit soort nonsens geen plek heeft. In plaats daarvan sloegen wij spijskruizen, mompelde wat voor het eten en bezochten met aflatende interesse het huis van god. En toen was iedereen het beu en was het weg. Niet slecht voor twee Limburgse ouders toch? Onderdrukking voor eigen gewin. 

Ik pleit dan ook voor een verbod op iedere vorm van gewin als het om geloof en onverklaarbaarheid gaat, tot het moment dat geloof wetenschap wordt, en alles is verklaard. Geloof is namelijk niets meer dan hoop. En daar heb je in feite niets aan, totdat je er zelf in gaat geloven.