Junkensyndroom bij banken en ministers

22-01-2014 07:53

Om de paar maanden meldt de pers dat we het ergste hebben gehad en het eind van de crisis in zicht is. Het Nibud deed daar gisteren nog en schepje bovenop met de mededeling dat de lage en middeninkomens er dit jaar financieel op vooruit zullen gaan. Persoonlijk geloof ik daar allemaal niets van. Want wat is daar dan de oorzaak van? Banken belazeren de boel nog steeds waar je bijstaat, en onze overheid verkwanselt hooghartig in eenzelfde tempo als voorheen. Wat heb je aan een cijfer waar jij persoonijk niets van merkt ? Als de koopkracht met 4 procent stijgt heb ik met mijn schamele inkomen na een mislukt ondernemersavontuur op maandbasis €36,- extra. Maar het treinkaartje naar mijn dochter, waar ik er wekelijks twee van koop, werd onlangs onaangekondigd € 0,10 duurder. Een stijging van 7.2%. En dat is maar één voorbeeld. Weg koopkrachtstijging. Al dat soort berichtgevingen zijn als je het mij vraagt impulsen om ons vooral dom te houden. Het riekt naar propaganda.

Volgens mij is het allemaal heel simpel. Een bank is er om geld te parkeren en geld uit te lenen. Daar vraagt ze een vergoeding voor. Zowel voor het parkeren als voor het uitlenen. Voila, het verdienmodel. Maar dat is niet spannend. Dus wagen ze een gokje door te speculeren. Niet uitsluitend met de opbrengsten van het verdienmodel, want daar zou ik geen moeite mee hebben, maar met álles wat ze "bezitten".

Dat is vergelijkbaar met een wandeling naar het casino. Alleen het grote verschil is dat als ik dat doe en verlies, mijn geld op is. Sluit ik vervolgens een lening af en verlies ik weer, moet ik jaren op de blaren zitten. Niet bij de bank. Als zij verliezen plunderen ze net zo lang door tot er niets meer te plunderen valt en kloppen dan aan bij de overheid die vervolgens een lening buiten de afgesproken begroting sluit. De belastingbetaler draait hier voor op door middel van bezuinigingen en andere maatregelen, zodat het spel gewoon kan worden doorgespeeld. Bij mensen noemen ze dat verslaafd. Want ook junks verzinnen constant smoezen om in hun behoefte te voorzien. En een goed gekleede is overtuigender dan een zwerver.

Ons kabinet is er voor om een sluitende begroting te maken die past bij 's lands inkomsten. Daar kan wat over gemord worden met de regering, maar uiteindelijk valt de hamer op Prinsesdag en moet het huishoudboekje worden nageleefd. De resterende kabinetstijd mag er wat geneuzeld worden over hoe het de volgende keer zou moeten, en kunnen de verschillende partijen opkomen voor de belangen van hun kiezers. Meer is het niet. Dus als onze regering en haar kabinet met ons geld speculeren in stand houd vertoont ze hetzelfde gedrag als bankiers en junks.         

En zo lang pluche en krijtstreep zich hier niet van bewust zijn, ben ik de enige die koopkracht kan beinvloeden. De mijne wel te verstaan.