Na Christus of Na Blackberry?

16-05-2016 08:16

Mijn dochter kan zich uren bezigen met een App op haar telefoon of tablet. Het betreft een behendigheidsspel waarbij hand oog coordinatie bepaalt hoe ver je stukken van Rachmaninov, Chopin en Bach speelt. Daar is ze bijzonder goed in met scores van wel duizend punten. Als ik daarentegen een poging waag, wat ik met tegenzin doe omdat ik er bloednerveus van word, en overpeinzing prefereer boven overhitte impulsen, kom ik niet verder dan drie of vier aanslagen. Het leeftijdsverschil bedraagt 37 jaar, wat betekent dat ik behoor tot de generatie van Voor Blackberry, mijn leeftijdsgraadmeter, omdat de generatie erna tekstberichten met twee vingers opstelt. 

De generatie van Na Blackberry is gecultiveerd om uitzonderlijk snel te handelen op een vierkante meter. Daarbuiten weten zij zich minder goed raad omdat het ze niet boeit. Het zijn Games, App's, Gadgets en Smart waardoor zij worden gedreven. Hun wereld bestaat uit het razend snel catagoriseren van kortstondige impulsen door een veeg naar links of naar rechts. Like (it or not). Pragmatisme versus sociale involutie.

En toen reed Max Verstappen als eerste over de Spaanse meet en werd daarmee prompt Koning van de Game-generatie. Op een vierkante meter overtuigde hij de wereld ervan dat Na Blackberry regeert. 

Ik erken en buig nederig. Mij rest slechts nog het delen van verhalen uit de oude doos. Want ik word komende week 45.