Spaghetti Ragu € 2,94

21-01-2014 10:26

Den Hollander noemt het Bolognaise, maar in Italië heet het Ragu als het niet uit Bolgegna komt en voorzien is van een rijkdom waar we als budgeteters even niet aan kunnen voldoen. We maken een hoeveelheid waar we twee dag van kunnen eten. Dus ons budget is maximaal € 6,-

Wat heb je nodig: 2 uien (€ 0,10) 2 tenen knoflook (€ 0,10), 3 blikken gepelde hele tomaten (€ 0,87 BAS), wortel (€ 0,10 markt), stronk bleekselderij  (€0,20 Markt), 1 pond rundergehakt (€ 1,25 Slagerij Middellandsezee), 1/2 bakje verse Italiaanse kruidenmix (€ 0,60 BAS), 2 kippenbouillonblokjes (€ 0,20 BAS), klein fles rode wijn (€ 1,79 Aldi), 1 blikje tomatenpuree (€ 0,19 BAS), 2 pakken spaghetti (€ 0.58 BAS)

Wat kost het:  € 5,88 

Bereiding: Warm de oven voor op 140graden. Snipper de ui en knoflook en snijdt de wortel en bleekselderij julienne. Neem een grote pan en verwarm een scheut olijfolie. Bak je dit alles zachtjes gaar en doe er de superfijn-gehaakte kruiden bij (tijm, oregano, salie, rozemarijn). Laat alles nog enkele minuten op laag vuur met elkaar garen. Neem hier rustig de tijd voor. Voeg het gehakt toe en druk het aan zodat de bodem van de pan bedekt is. Kruid het met peper en zout. Laat het even aanbraden voordat je voorzichtig gaat roeren. Zet het vuur hoger en rul het gehakt. Als het mooi gebakken is, voeg je de wijn toe en laat deze helemaal inkoken. Doe er vervolgens tomatenpuree bij (dus niet de gepelde tomaten) en fruit ook dit mee. Laten we zeggen een minuut of 5. Daarna pas mogen de drie blikken gepelde tomaten en de bouillonblokjes erbij. Ga nou niet als een bezetenen roeren, maar probeer de tomaten heel te houden. Dat komt de smaak ten goede. Doe de deksel op de pan en zet 'm een uur of 4 in de oven. Vergeet niet af en toe te kijken, en voorzichtig te roeren. Na een uur of 2-3 zet je de oven op 110 graden. Ik doe er aan het eind meestal een klontje roomboter, een snufje nootmuskaat en suiker bij. Maar dat moet je zelf weten.

Kook de spaghetti zodra het tijd is om te gaan eten. 7-8 minuten voor al dente (bijtgaar) en iets langer voor een zachte pasta. Ik prefereer de hardere versie zoals de Napolitanen het doen. Maar sommige mensen hebben de pasta graag gaar zoals de Milanesi 'm graag eten. Serveer de saus apart. We hebben nog wat budget van gisteren dus ik stel voor om een klein zakje parmazaan erbij te serveren (€ 0,59 BAS)

Per favore. Een beetje Italië in je eigen huis.