Spaghetti met rucola, tomaten en gehaktballetjes € 2,98

19-01-2014 05:21
 

 

Rucola of raketsla (Eruca sativa) is een eenjarige plant die behoort tot de Kruisbloemenfamilie (Cruciferae oftewel Brassicaceae). De plant komt van nature voor op het noordelijk halfrond en in Zuid-Amerika. Rond 1980 is rucola ook in Noord-Europa in de belangstelling gekomen en je vindt het gewoon langs de kant van de weg. En gehaktballen zijn gewoon gehaktballen.

Voor 2 personen

Wat heb je nodig: 1 gesnipperde teen knoflook (€0,05 BAS 6 bollen voor 1,29), 1 gesnipperde ui (€0,05 BAS 5kg voor €1,59), halve zak rucola (€0,50,- markt), pak spaghetti (€ 0,29 BAS), 1 blik gepelde tomaten (€0,29), 3 tomaten in achten gedeeld (€0,40 markt 1kg voor €1,-), 2 ons rundergehakt (€0,50 Slagerij Middellandsezee 1kg voor €2,50)

Wat kost het:  € 2,98 incl. olie en boter, oregano .

Bereiding. Verwarm in een steelpannetje een scheutje olijfolie (hele fles €2.19 bij BAS) en fruit ui en knoflook op niet te hoog vuur met een snufje oregano (of tijm). Voeg een blik gepelde tomaten toe (hele) en laat dit een half uurtje zachtjes pruttelen. Persoonlijk doe ik er aan het eind een beetje azijn en een heel klein beetje suiker bij. Terwijl de saus op laag vuur pruttelt, doe je het gehakt in een kom, kruid het met peper en zout, en draait er pingpongballetjes van die je in de koekenpan mooi bruin bakt. Ze moeten nét niet helemaal gaar zijn. Snijdt met twee messen de tomaten in het steelpannetje klein, doe je er de ballen bij en laat ze even zachtjes meepruttelen. Als de saus te ver is ingekookt doe je er een beetje water bij en de deksel op het pannetje (of een bord). Ondertussen kook je de spaghetti en was je de rucola.

Als de spaghetti gaar is neem je een hapjespan waar je de spaghetti en de saus bij elkaar doet (eerste de saus, dan de spaghetti) zeggen de Italianen). Schudt de boel goed door elkaar.  Haal de pan van het vuur en leg er de partjes tomaten en rucola bovenop. Op het laatste moment schudt je die ook door de spaghetti. That's all!

Smakelijk !