second love

13-02-2014 04:16

De plaatselijke bloemist gniffelt al weken in zijn vuistje en grijnst als hij kijkt naar zijn kassa. Want hem wacht dit jaar niet één, maar twee omzetknallers. Te beginnen met Valentijnsdag. Van oorsprong een Christelijk feest waarbij de Heilige Valentijnen worden herdacht. Want ze waren met zijn twee. Namelijk Valentinus van Raetia en Valentinus van Terni. Beiden op gruwelijke wijze gemarteld en onthoofd in de 3e eeuw. Maar niet getreurd, want alleen zij leven, door de heiligverklaring van Paus Gelatius I op 14 februari 496, naast het opperhoofd van Nazareth, consequent voort in de geest van honderden miljoenen. Gelovig of niet. En dat kunnen de heilige Agata, Chrysolius, Gleb, Kaatje Dierickx en ál die anderen niet zeggen. Valentijnsdag werd de dag waarop je anoniem de liefde verklaart aan een beoogd doel, waarna alle verder te verrichten handelingen mogelijk zouden kunnen leiden tot coïteren. Prima concept. Dus eigenlijk hoort al die vleiereij met je eigen wederhelft daar niet bij. 

Voor die tijd was het veel eenvoudiger. Toen had je namelijk op 15 februari het Lupercaria-feest. Daarbij werden de namen van beschikbare dames in een vaas gegooid, en bepaalde het lot je aanstaande rek en strekpartner. Als je pech had diende je met de dorpsgek te rampetampe. Dat werd in de jaren zestig, in een iets wat andere vorm, nog eens overgedaan door stellen en hun autosleutels. Vaak onder het genot van een doordrenkte postzegel.

Maar anno nu zitten mannen vooral opgescheept met romantiekstress. Want ook al roepen vrouwen er niet aan mee te doen vanwege het commerciele karakter, ze straffen je genadeloos als je zo dom bent dat ter harte te hebben genomen. Dus zien mijn meest creatiefloze geslachtsbroeders zich genoodzaakt de website van een bloemist te bezoeken, of met een digitale kaart voorzien van een heel slecht gedicht huiswaarts te keren. Maar het gaat om de intentie. Toch?  

En dan is daar nog die andere man of vrouw. Die van het internet waar niemand schijnbaar meer moeilijk over doet. Want het blijkt tegenwoordig volstrekt normaal dat je elkaar openlijk "de ruimte" biedt. Dat houd het spannend, of zo?! Als je het mij vraagt is het niet meer dan een waardeloze smoes omdat het je ontbreekt aan ruggegraad. Want anders had je wel een eind aan de bestaande relatie gemaakt. Slap gedoe.

Dus met een diepe zacht nam ik kennis van het bericht dat 13 februari is uitgeroepen tot iets van de Nationale internetscharreldag. Het was eigenlijk logischer om de oude Lupercaria te herintroduceren omdat de willekeur van dat internet gedate wel iets weg heeft van het lootjes principe. Maar dan zou de scharrel cadeautechnisch mogelijk het onderspit delven, omdat die datum ná Valentijnsdag valt. En dat is dan weer onlogisch, omdat de bestaande liefde bij het nemen van een nieuwe, eigenlijk al is afgeschreven. Het is net als bij een woningbouwvereniging waar ze liever in iets prestigieus en nieuws investeren, dan onderhoud plegen aan het bestaande.       

Hoe dan ook, ik beperk me voor de betere amoureuziteitsacquisitie tot de ouderwetse schrijfblok, en deponeer onverwachts ergens iets verleidends zonder achterlating van afzender. Of is dat ook niet meer de bedoeling?    

Fijne dag.