Picknicken op de vloer

20-12-2013 19:17

Vandaag staat in het teken van mijn dochter. Vrijdag is de dag dat het leven gerelativeerd wordt conform de perceptie van mijn 5 jarige Verandemd tegenantwoord op hiëariche, testosterongedrag en meer van dat soort willekeurige Paarse krokodilbepalingen. De Sociale Dienst zou mij gisteren hebben gebeld voor het maken van een afspraak inzake de bezichtigde woning, maar hebben verstek laten gaan. Mijn CDV behandelaar laat me voor de 4e keer weten 14 dagen met vakantie te gaan want hij heeft vanaf de zomer alleen maar gewerkt. Vakantie had ik voor het laatst in 2006, en zelfs daaraan was werk gelieerd. Of noemt u mijn huidige situatie een soort verkapte vakantie? Dat beloofd allemaal weinig goeds en stemt neerslagachtig. Ik heb ook mijn nerven niet helemaal onder controle. Loop met een aanhoudende knoop in mijn maag en ben met vlagen kortademig. Het zullen de vooruitzichten van onzekerheid en eenzaamheid in de aanstaande gezelligheidsrituelen wel zijn. Het grootste nadeel van dakloos zijn is toch wel dat het leven totaal onzeker is en je nergens van op aan kunt. Je bent maatschappelijk afgeserveerd en leeft bij de gratie van. Ook de komst van weekgeld is onzeker in komende weken vanwege de feestdagen. Daarmee zullen mijn dagelijkse maaltijden wellicht louter bestaan het ontbijt. Nee dát zijn mooie vooruitzichten voor de kerst. Maar misschien zakt de stemming ook wel omdat ik word gevoed door onomkoombare impulsen van supermarktoverdaad, gezamenlijk familiegeslenter, kerstborrels die achter de ruiten van iedere horecazaak van de stad plaatsvinden, feestelijk en tassen vol passend nieuw textiel. Maar misschien loop ik vooruit op zaken. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

In mijn mailbox zit een mail van iemand die me een 6 gangen diner aanbied bij Victory Outreach. Aller aardigst aanbod welke ik passeer omdat ik vandaag voor het avondeten ga pichnicken met mijn dochter op de woonkamervloer van mijn ex die een kerstborrel heeft. En eerlijk gezegd vind ik de Victory Outreach een iets wat enge club. Goed bedoeld, maar wel behoorlijk geloofopdringerig. En daarnaast ben ik gevoed vanuit een Room Katholieke omgeving, het rijke Roomse wel te verstaan. 

Ik bak aardappelkoekjes met knoflook, de gebruikelijke vleesvervangers voor mijn kleine vegetariër, grill wat courgettes, paprika, rode ui en wortel met wat zalm, bak een pizza af en maak een komkommermayonaise. Het raakt allemaal kant noch wal, maar mijn kleine meisje vindt het allemaal super. 

Morgen is er weer een 010 onder €10,-