Op de barricaden

04-06-2016 16:55

Het embrionale Romaanse deel van Belgie is in opstand. En ook de Fransen weten van wanten. Nederlandsers niet. Die kwamen voor het laatst met velen, in kalmte voorbij geslenterd toen er sprake was van kruisraketten in de achtertuin. Alle polonaises daarna waren kleinschaliger. Soms provinciaal geweldadig. Bij memorabele momenten in stilte. Vaak op aanvoering van mensen met een beperkt IQ, mislukt vakbondsgeneuzel of volstrekt nutteloos. Zo maar het gevolg van gebrek aan republicanisme, of last van het Volendamsyndroom (Oranje, gezellig, Senseo en rotmuziek).

Pierre de Geyter's kaskraker De internationale klinkt in Walonie momenteel net zoals in Frankrijk. Luidt! En ook ik claim niet zelden mijn recht als Burger en opgehitste consument. Hetgeen nog het meeste op werk lijkt. 

Zo had ik laatst last van vijf maal loonbeslag. De Gemeente Rotterdam wenste een appel te schillen over een parkeervergunning en rioolaangelegenheden. Ik wist van niets. Dus klom in de telefoon, schreeft een brief, kocht een postzegel, hing wat in de wacht en herhaalde mijzelf diverse keren todat de juiste juffrouw van dienst schoorvoetend moest toegeven dat mijn post naar een verkeerd adres was gestuurd. Nederig excuus. Probleem opgelost. Kan gebeuren. Maar niet vijf maal achter elkaar. Leg dat maar eens uit aan je werkgever. Saignant dat diezelfde Gemeente mijn klacht bij de Ombudsman beantwoord met een verzoek tot uitstel. 

Het afgesloten doosje huidcreme van Jumbo bleek leeg. De vrijdag geleverde "nieuwe" leaseauto heeft gebreken. In plaats van bami zit er rijst in de zak van de afhaal Chinees. Internet doet het niet, en ga zo maar door. Maar wees gerust, al uw klachten worden gratis verholpen. Je moet alleen wel even langskomen, in de wacht hangen, telefoonkosten maken, geduldig zijn, brieven schrijven, postzegels kopen, je temprament beteugelen, parkeergeld betalen en verlof nemen. 

Met momenten kook ik als Quoker. Jouw en mijn tijd blijkt niets waard. Het individu wordt geacht onbetaald te investeren in de fouten van onvermurwbare leveranciers en dienstverleners. 

Daarom heb ik bedacht dat jouw en mijn tijd ook maar eens moet worden gecompenseerd. En wel volgens het gemiddeld Nationale uurloon van tweeendertig Euro. Maar dat vraagt wel om een beetje meer Republicanisme. Dus kom met je lui reet van de bank en claim je tijd. Want samen zijn we onmetelijk sterk.