Hij komt van links

06-03-2014 05:06

Triomphantelijk worden we de laatste dagen bestookt met geluiden dat onze economie aantrekt. Als gorilla's voor de troep, kloppen de heren kabinetsleden publiekelijk op hun borst om ons apen van goed leiderschap te laten doordringen. De bezuinigingsmaatregelen hebben gewerkt. Want het begrotingstekort komt nog dit jaar onder de maximale grens van drie procent. Mogelijk zelfs op wel 2.9%......zegt het Centraal Planbureau. Dat geeft de burger moed en vertrouwen, na een lange periode van uitsluitend negatieve berichten en eindeloze maatregelen. Dat het jaar nog maar net is begonnen, doet even niet terzake. 

"Hébben we eindelijk iets positiefs te melden, is er altijd weer iemand die loopt te morren". "Kom op, niet zo somber, we zitten in verkiezingstijd!"  

Langzaam begint mijn bloed te koken. Het is als of je een junk hoort zeggen dat het 'm is gelukt om minder te gebruiken, maar voorlopig nog wel op inbrekerspad blijft om in de resterende behoefte te voorzien. Over het aflossen van eerder gemaakte schulden word gezwegen. Want let wel, we hebben het hier alleen maar over de drie procent bóven de maximale schuld!  

Tot de dag van vandaag heb ik niemand, op Japanse wijze, ten tonele zien verschijnen om met het schaamrood op de kaken, excuses te maken voor jarenlang mismanagement. Of beter gezegd, rucksichtloze megalomane verkwisting over de rug van de Belastingbetaler. Hoe halen die pluchepooiers het in hun hoofd om ons goedgemutst publiekelijk te doen laten geloven dat de zon schijnt!

In de jaren dat ik als Sales Manager sturing gaf aan Account Managers, leerde ik snel om anders te kijken naar positieve berichtgeving. Er was altijd wel een opportunist die zwaaiend met de catalogus van Leaseplan, vol overtuiging kwamen mededelen dat hij de grote vis te pakken had. Alleen nog maar een kwestie van tekenen. Het kon niet fout. Maar minstens zo vaak liep het toch nét even anders, en bleek dat opportunisme niet zelden een rookgordijn voor uitblijvend succes of verhulling van andere problemen. Bijvoorbeeld incompetentie of acquisitievrees.

Als je het mij vraagt sluit dat aan bij de huidige berichtgeving over het aantrekken van de economie. Want waar is dat op gebaseerd? Op speculeren, en nergens anders op. Dat blijkt wel nu de gas en olieprijs als een raket stijgt, terwijl er in december nog werd gesproken over een aanstaande baksteen-daling. Overmacht, onmacht, het weer, mensen, noem maar op. Allemaal slecht te voorspellen door onvoorziene externe factoren. Dus kun je beter je mond houden tot dat je de boel op orde hebt, of, tot de deal rond is. En alle eerdere geluiden betitel ik als overbodig geluid en stemmingmakerij.  

Want vooralsnog gaan de ziektenkosten in 2015 met 15% omhoog door versobering van de awbz, nemen de inkomsten uit accijns behoorlijk af, kondigen 300 van de 400 gemeenten meer bezuinigingen aan, moet ik als alleenstaande nog steeds dezelfde afvalstoffenheffing betalen als een gezin met 12 kinderen en wordt de energierekening explosief duurder als het conflict in Oekraïne niet heel snel wordt opgelost. Sterker nog, dan stagneert de hele economie omdat nagenoeg alle productieprocessen zijn gebaseerd op olie en gas.  

Dat gezegd hebbende ben ik overigens wel benieuwd hoe lang de energieleverancier die onlangs de veiling van Vereniging Eigen Huis binnenhaalde op basis van een bespottelijk gasaanbod, het hoofd boven water gaat houden. Want ook die had het onvoorziene niet zien aankomen, en kan nu alleen nog maar hopen dat de winter ook in 2015 wegblijft.

Fijne dag 

https://twitter.com/budgetavontuur