Mondiale herverkaveling

17-02-2014 09:05

Waar ik gisteren nog schreef over de invloed van social media als het gaat om de keuze van waar we wel of niet aanschuiven, raakte ik diezelfde avond nog meer de kluts kwijt bij het kijken naar Tegenlicht. Want mijn eerdere pleidooi over hoe effectient, en daarmee redelijk emotieloos, we met ál onze maatschappelijke vragen omgaan, werd daarin op confronterende wijze onderstreept. In het bijzonder betrof het hier onze mobiliteitsvraag. 

Zelf had ik al een aantal jaar geleden besloten om geen auto meer te ambiëren. Ik woon namelijk midden in de stad en vind dat ding helemaal niet meer van deze tijd. Als je het mij vraagt vertegenwoordigen auto's stilstand omdat ze alles behalve efficiënt zijn. Wellicht nog steeds noodzakelijk, maar dat is meer het gevolg van een hopeloos ouderwetse infrastuctuur. 

In eerste instantie zou de volgende stap in onze mobiliteitsvraag het principes van delen kunnen worden. Daarmee devolueerd de auto van statussymbool naar de waarde van een decoupeerzaag. Wat mij betreft niet meer dan een tussenoplossing. Want nu de wereld volledig connected is en ons leven in alle opzichten efficiënter wordt, is het toch hopeloos ouderwets om tijd te verliezen aan het afleggen van afstanden. En daarnaast houdt dat "ding" de huidige en volledig achterhaalde economie en infrastructuur in stand. 

Enkele weken geleden schreef ik al over de groeiende invloed van 3D printers op https://www.budgetavontuur.nl/news/vraag-en-aanbod/  die niet lang na nu grotendeels in onze consumptieve behoeften kunnen voorzien. Het lijkt er dus op dat we binnenkort ons leven steeds vaker vanuit huis gaan organiseren en geld steeds minder waard wordt. Meer en meer zullen merken als Rolex, Ferrari en Gucci als lachwekkend worden beschouwd.  

Maar als geld nog steeds ons ruilmiddel is en we het anderzijds minder nodig hebben, wat moet je dan met meer dan je écht nodig hebt? Zou het niet beter zijn om de wereld te verkavelen zodat we ook in dat opzicht efficiënter bezig zijn? Dan gaat het dus niet meer over geld, maar over het optimaal inzetten van bronnen, middelen en mensen.

Het totale systeem van financiële waardering en zelfverrijking is wat mij betreft óók volledig achterhaald. De wereld zou pas écht efficiënt zijn als iedereen zich bekommert om elkaar als ware we één. Want hoe moeilijk dat ook te bevatten is, dat zijn we eigenlijk wel. Misschien is dat wel wat we God noemen......Maar da's weer een andere discussie.

We hebben nog een lange weg te gaan die schijnbaar verre van breed genoeg is. Maar gelukkig gaan we wel de goede kant uit.  


Fijne dag