Lezen kun je leren

20-02-2014 09:26


Tot mijn grote verbazing kan 13% van de Nederlandse bevolking niet of nauwelijks lezen en schrijven. Dat lijkt me erg lastig in een wereld waarin je álles moet zien te regelen via een toetsenbord. Nu ik zo'n 3 maanden thuiszit, bestaat mijn contact met de buitenwereld vooral uit een open internetverbinding van een van mijn buren, 4 tv-zender omdat ik kabel te duur vind en de Rotterdampas die mij gratis toegang geeft tot alle Rotterdamse musea. En aangezien ik na Pacman ben gestopt met het spelen van computerspelletjes, duik ik liever in een boek om verdere tijd te doden.  

De tv staat meestal aan omdat het geluid maakt. Is het niet een van de kijkzenders, dan toch een luisterzenders. Dat zal voor de meeste gelden die in eenzelfde situatie zitten als ik. Dus óók voor hen die niet kunnen lezen en schrijven. 

Het dagelijkse aanbod op dag-tv bestaat op de eerste zender momenteel uit sport. Normaliter uit herhalingen van het journaal en teletext. Op de tweede zender worden nu de eindeloze herhalingen van het journaal gedraaid. En dan nog wat Lingo, Man bijt hond, EO geneuzel en Omroep Max gezever. Volstrekt inhoudsloos allemaal. Nederland Drie is exclusief gereserveerd voor de kleinste onder ons. 

Het zou dus mijns inzien kansrijk zijn om eén van die zenders overdag exclusief in te richten voor educatie. Te beginnen met lees en schrijftrainingen voor werkeloze analfabeten. Want gevisualiseerd en spelenderwijs in eigen omgeving en eigen tempo diskwalificeerd niemand die thuis zit. Je hoeft je namelijk thuis niet te schamen voor je schtijf en leesmanco. En met enige gesubsidieerde ondersteuning van een maatschappelijke wijkhulp, bijvoorbeeld een werkeloze die wél kan lezen en schrijven, moet het toch kunnen leiden tot verbetering. Goed voor het individu,  betere kansen op de arbeidsmarkt en uiteindelijk dus ook voor een ieders financiële positie. Overigens bestond educatie-TV al in de jaren zeventig in de vorm van Teleac. Maar dat was zó saai dat zelfs de TV er moe van werd. 

Fijne dag.