Kuttenkop.

22-05-2016 16:14

Rotterdam heeft een absurd aantal kappers. Het zijn er bijna 900, waarvan er vier zichtbaar zijn als ik uit mijn raam kijk. Gemiddeld komt dat neer op het duivelse aantal van 1 kapper op 666 bewoners. Voor wat het waard is kunnen ze in Amsterdam, als zelfbenoemde kappershoofdstad ven Nederland, rekenen op 650 klanten per scharenshop.  

Als al die mensen, net als ik, 1 keer per maand goed voor de dag willen komen, kan de individuele schaapsscheerder rekenen op een omzet van plusminus 10.000 Euro per maand en knipt zij of hij zo'n 28 klanten per dag. Dat is verdomd hard werken als je het mij vraagt.

Maar zo zit de wereld niet in elkaar omdat sprookjes niet bestaan. Waarom zijn er eigenlijk zo veel kappers? En waarom interesseert het Gemeente Rotterdam niets dat het straatbeeld, in vooral achterstandsgebieden, wordt gedomineerd door shoarma, shisha en kappers? Want zeg nou zelf, hoe vaak wissel jij van coupe? Ik nooit. Althans niet voordat ik klaar ben met het eindeloze gezever of ontevredenheid bespeur. 

Kappers zijn, als je het mij vraagt, de nieuwe belwinkels, want die zijn achterhaald. En dat is niet omdat het hen zou ontbreken aan klanten, maar omdat ze officieel het predikaat obscuur hebben gekregen. Vier kappers op een totale afstand van dertig meter echter zorgt ervoor dat ik in dezen eenzelde zweem vermoed.

Maar misschien zit ik er naast en behoort de Rotterdammer tot de ijdelste van het land. De tijd al het leren.