Van Kafka tot Kluun

12-03-2014 01:36

April afgelopen jaar meerde een redelijk saai bootje met onze zojuist gekroonde landsvorst aan voor een podium waar een indrukwekkend orkest de klanken van Ravel's Bolero over het Ij knalde. Vlak daarvoor stond een klein goedlachs kereltje druk te zwaaien achter een imposante DJ-set. Vakkundig legde hij zijn rechter oor in de koptelefoon die op zijn schouder rustte, en draaiende wat aan knoppen.

Ik was een dance-fanaat van het eerste uur. Maar na het sluiten van danstempels Parkzicht en Nighttown, was ik er wel klaar mee en verruilde monotone vierkwartsmaten voor Gillespie en Parker.  Er was toch niets nieuws meer onder de zon.

Die bewuste 30e april wist ik het zeker.  Nu was het eindelijk écht gedaan met het huisgedreun. Want de betreffende DJ-  "Milli Vanilli-de"-  maar wat. Ze waren 'm vergeten in te snoeren.   

Het aan elkaar plakken van gelijksoortige deuntjes had zijn beste tijd gehad. De DJ moest plaats maken voor een nieuwe held. Iemand die ons weer in vervoering kon brengen. 

En Plots was hij daar. Of beter gezegd, was hét daar. De nieuwe protagonist. In tegenstelling tot de afgelopen zestig jaar ging het deze keer niet over muziek. Maar om boeken. Nooit eerder kreeg het boek zo veel aandacht. Schrijvers zijn Rock & Roll en lezers springen op de barricade voor behoud van de lokale handel. En dat stemt tot blijdschap in een tijd waarin alles vluchtig geconsumeerd wordt. Want alleen nog in boeken kun je ontkomen aan de artificiële wereld waar we in zijn beland.    

Toch wordt ook de wereld achter het kaft stilaan bedreigd door digitale vergemakkelijking. Het schrijversgilde evolueert van een besloten grijs intellectueel mannenbolwerk, naar een soort hippe discoclub met mooie koppen en panklare teksten. De handel in boeken leeft niet uitsluitend nog op grootste woorden, maar op grote getallen. Het gevolg van digitaal gemak.

De grijze man in beige spencer, achter een houten toonbank, in een bedompt ruikend winkeltje die je betreed nadat er bij het openen van de deur een bel klinkt, en feilloos zijn weg  weet tussen alle kasten en kaften, maakt plaats voor een gelikte digitale etalage waar flitsende omslagen over levensvragen en fictie, je als lichtekooien proberen te verleiden naar de Ideal- pagina.  

Maar gelukkig is het met boeken net als met muziek. De echte juwelen koop je niet om te consumeren. Die zoek je om te koesteren.

Fijne dag

https://www.youtube.com/watch?v=PSUUFduCdRE