Je neus is langer

12-05-2016 22:06

Vol verwachting bracht ik een bezoek aan de Erasmus Universiteit voor een kennissessie over de Nieuwe Economie georganiseerd door UniPartners, het Academische adviesbureau aldaar. Want zoals ik al vaker heb laten doorschemeren ben ik die oude meer dan beu. Ik hoor dan ook graag of mijn ideeen over een nieuwe rijmen met de realiteit.

Na de gebruikelijke voorstelronde, waar iedereen zijn plasje mag doen en de een net iets harder op zijn borst slaat dan de ander, zette ik mij, vol verwachting schrap voor de inhoud. 

Een aller aardigste, eenvoudig ogende man van middelbare leeftijd, die het onwetende volk een lesje kwam leren, stelde zich voor als Data Analist, Beurs Goeroe zo U wenst. Een wetenschapper die handig gebruik maakte van zijn kennis om geld uit de zak van vermogende onnozelaars te kloppen. Van kassier opgewerkt tot bankier, waarna succesvol als zelfstandig vermogensbeheerder zijn portefeuille verkocht aan een gigantisch Amerikaans zakkenrollersimperium, en daar nu in loondienst, zwaaiend met scepter. 

Tijdens de twee uur durende sessie over oorzaak en gevolg van een, in mijn overtuiging, volstrekt verwerpelijk en verrot systeem, verliet ik iets wat teleurgesteld de collegezaal. Want als wetenschappelijk is bewezen dat cognitieve dissonantie er voor zorgt dat den mensch per definitie niet in staat is om rationeel te speculeren vanwege conflicterende hersenhelften, vraag ik me af hoe het zo ver is gekomen dat we financieel volledig afhankelijk zijn van een gigantisch casino en alle daaraan gelieerde aftreksels. Mogelijk omdat ieder van ons in patronen denkt en we de Black Swan over het hoofd zien. Want wat we niet kennen bestaat ook niet. Dat hebben ze bij Palm Invest goed begrepen. Om maar te zwijgen over het addergebroed dat zich in de nabije omgeving van waar luchthandel plaatsvind vestigt, om net even sneller heel veel kruimels op te kunnen pikken.

Met plaatsvervangende schaamte realiseer ik me prompt dat wij Nederlanders de uitvinders zijn van deze luchthandel. "dVerenigd Ongegeneerd Corrumperen- mentaliteit" riep een voormalig Minister President het volk toe aan de vooravond van de zoveelste economische crisis. Onnozelaar.  

En dan is er ook nog een vuistregel dat je 30% van je totale vermogen dient te beleggen als spreiding van risico, omdat er altijd wel ergens 30% vermogen is tot het moment van blut. Ik vermoed een pact tussen beleggers en beheerders om eindeloos onschuldig hun schouders te kunnen ophalen. 

Liever had ik geluisterd naar een verhaal over de kansen van een deeleconomie, het basisinkomen of een economie met een individueel kapitaalplafond zoals ik eerder voorstelde.  https://www.budgetavontuur.nl/news/opnieuw/  Want waarom zijn ze in Saudi Arabia onmetelijk rijk en in Bangladesh niet? En wie heeft eigenlijk bepaalt dat delfstoffen toebehoren aan hen die aldaar de schop hanteerde. Voor al deze vragen heb ik maar 1 antwoord. De mens is "nog" niet in staat om hebzucht te beteugelen.  

Maar de wereld is rond, en je kunt er niet vanaf. Zou het dan niet de bedoeling zijn dat we er samen het beste van maken. Bijvoorbeeld door alles met elkaar te delen. Want het is toch misdadig dat 1% van de wereldbevolking 90% van het modiale kapitaal bezit.