Ik ben er uit

06-02-2014 19:46

Woonachtig in de langste winkelstraat van Rotterdam, verbaas ik me met regelmaat over het grote aantal voorbij razende broekies in auto's waar de gemiddelde hard werkende burger alleen maar van kan dromen. De tonnen vliegen hier over de keien. En nou ben ik, net als u, ook niet helemaal op mijn achterhoofd gevallen, dus durf wel te beweren dat het Gross van deze vierwielers wordt gefinancierd door de verkoop van verdovende middelen. 

Dat is niet eens zo vreemd, want onderzoekscijfers laten zien dat de 41 Rotterdamse coffeeshops 25.100 keer per dag worden bezocht. Dat is negen miljoen keer per jaar, en daarvan koopt slechts 3% van de bezoekers niets. De rest dus wél. Begrijpelijk dat de verschillende gemeenten de kweek graag in eigen beheer zouden willen hebben.   

Datzelfde onderzoek bericht dat 15% van die bezoekers een uitkering heeft. En dáár ligt een kans. Want in de discussie of mensen met een bijstandsuitkering niet verplicht zouden moeten gaan werken, zie ik ineens een oplossing voor het jaren lange gesteggel over het achterdeurbeleid, drugstoerisme, criminaliteit, illegale kweek, stroomdiefstal, belastingontduiking, overlast, dubbel geparkeerde auto's, werkeloosheid en wat al niet meer. 

Stel je eens voor. We splitsen de stadskaart op in blokken. In ieder blok vestig je een kwekerij mét een aangrenzend verkooppunt. Bijvoorbeeld in een oud bedrijfspand.  Iedere bewoner van 18+ binnen het betreffende stadsblok, krijgt een gerelateerde wietpas. Dus ook mensen die er geen gebruik van maken. Die pas registreert niks, die geeft alleen maar toegang aan hen die in het betreffende stadsblok wonen.

Het operationele gedeelte van de kwekerij, de verkoop, de administratie, onderhoud, horeca en noem maar op, wordt bestierd door mensen met een uitkering, die al dan niet uit datzelfde stadsgebied komen. Zij runnen, onder professioneel toezicht, de gehele operatie in de vorm van een Stichting. Zo kan iedereen aan het werk tegen een normaal salaris en heb je een leerschool van zeer diverse disciplines waaronder een afdeling electrotechniek, landbouwkunde, gastheer/vrouwschap, beveiliging, administratief medewerker en wellicht zelfs maatschappelijk werk of schuldhulpverlening. Kortom; structuur, begeleiding, controle en toezicht.

Daarnaast bespaart het de Sociale Dienst een berg geld aan uitkeringen en spekt het de gemeentekas aanzienlijk. En wil je dan ook nog de toerist kans bieden iets te kopen. Zet dan op enkele uitvalswegen een "Drope", een drive voor dope. Maar als je het mij vraagt doe je dat niet, om er voor te zorgen dat iedere gemeente dit plan oppakt, en het uiteindelijk ook de landsgrenzen overschrijdt.           

En wat doe je dan met de bestaande coffeeshops? Die sluit je, of kunnen verder als koffieshop waar je al dan niet samen een blowtje kunt roken.

Is het wat?

Fijne dag.