glas is het nieuwe goud

20-05-2014 16:04

Nu de zon doorbreekt transformeert de grijze metropool waar ik me in bevind tot een mediterrane arbeidersstad aan de Maas waar een smeltkroes aan nationaliteiten haar tempo verlaagd, en uggs worden verruild voor Birkenstocks. Ogenschijnlijk doelloos scharrelt het volk van links naar rechts over de langste winkelstraat van Nederland. Van flaneren geen sprake. Want dat doe je tegenwoordig in je iets te dure auto met snoeiharde Arabische klanken of beukende techno. De stoepganger van nu heeft geen oog meer voor zijn omgeving, en zijn omgeving niet voor hem. De wereld speelt zich nog maar af op 3.5 inch. De grote van een gemiddeld gsm-scherm. Instinctief worden obstakels ter nauwernood omzeilt, en manifesteerd zich een vreemdsoortige dans tussen mensen die vooral niét met elkaar dansen. Zonder enige aanleiding stopt de gebiologeerde schuifelaar zonder zich te realiseren dat hij of zij de achterop lopende daarmee tot een noodstop of verstuikende manouvre dwingt. Onder of bovenaan een roltrap, bij het verlaten van een winkel waarvan de deur tegen je smoel slaat. 

Persoonlijk maak ik uitsluitend gebruik van dat anti sociale onding als het echt nodig is of ik door oprispende onderbuikinsecten amoureuziteit wens te verspreiden. Want mijn wereld reikt verder dan pixels en bevat geuren, kleuren, aanblikken en vonken.

Als we de evolutie er op naslaan transformeert alles wat zich beweegt na langdurig aanhoudende gelijke omstandigheden naar het meest efficiente. Van vinnen naar vingers, van krom naar recht. Het kan dus niet anders dan dat we binnen enkele decennia niet meer verder kunnen kijken dan pak weg 50 centimeter en met uitzondering van de duimen alle vingers tot één geheel zullen vergroeien. In de transitie naar een wereld waarin 75% van de bewoners noodgedwongen brildragend zal zijn, zie ik grootse kansen voor hen die zich niet laten vormen door de I of S commune. Voor hen ligt een toekomst in fijne motoriek.

Bijkomend voordeel is dat de markt van échte liefdesvonken aanzienlijk is verruimd voor hen die nog wel oog hebben voor omgeving. De rest swipped wat op de vleesetalage genaamd Tinder en druk met zichzelf achter de facade van social media, ook wel bekend als maatschappelijke armoe.  

Fijne dag.