Het volk financiert de uitverkorenen

04-02-2016 10:22

In tijden van mineur bekruipt mij het gevoel om naar Parijs te gaan. Geen idee waarom. Misschien omdat het redelijk bereikbaar ver weg lijkt en ik een geromantiseerd beeld heb van clochards, die hangend op een bankje aan de Seine tafelwijn en stokbrood consumeren. De ideale stad om de wannebee Hemingway uit te hangen. Zo ook in 2014, toen ik tot over mijn oren onbeantwoord verliefd werd en van mijn laatste centen een kaartje voor de TGV vanaf Brussel Medi kocht.

Bepakt met het antieke devotieboek waar mijn verre voorouders zich aan vastklampten, en welke allerlei papiertjes met krabbels uit mijn moeders jeugd bevatte, een nagenoeg leeg gezopen fles Vodka en een paar tientjes op zak, stapte ik een halte te vroeg uit de Nederlandse intercity op Brussel Centraal voor de overstap op de TGV. Jammer alleen dat er geen TGV stopt op dat station en ik daardoor de mijne ging missen.

Zwalkend langs het spoor in driedelig pak met Borsalino, belandde ik op een rangeerterrein vol met TGV's. " Parijs, wacht op mij, ik kom eraan!" Na wat gepruts in de cockpit, want die dingen zijn niet afgesloten, volgde een paar handboeien, luidkeels gelach van een drietal Belgen in uniformen die mijn gezever in het decor van een pikdonkere cockpit van een TGV op waarde wisten te schatten en me vervolgens loslieten. Anno nu zou een enkele reis Quantanamo niet ondenkbaar zijn geweest.

De aanleg van de TGV lijn heeft de Nederlandse Belastingbetaler 7 miljard gulden gekost en wordt nog steeds uitsluitend gebruikt door boven modalen. De gewone man heeft niet de illusie noch een reden om binnen drie uur in Parijs te zitten. Die moet het doen met de altijd vervuilde intercity, of een bus. Toch is het vooral de gewone man die heeft bijgedragen aan deze zelfbenoemde efficientere tijdsverdeling van " zij die menen er toe te doen" . 

Nu dient er zich een nieuwe vorm van verplaatsing aan. De Hyperloop. Een magnetische drol die plaats biedt aan een handje vol gebruikers die het nodig vinden om binnen 30 minuten van Amsterdam naar Parijs af te glijden. Dan bekruipt mij toch het gevoel dat de burger wederom de rekening dient op te pakken zonder er profeit aan te beleven. 

Die drang naar kapitalistische zelfverrijking om nog sneller de rijkdom van anderen toe te eigenen zit den Ollander schijnbaar in de genen. We hebben er zelfs een naam aan gegeven; de VOC mentaliteit. 

Maar als je het mij vraagt kan die Delftse drol genaamd Hyperloop worden doorgespoelt, en richten we alle pijlen op innovatieve oplossingen die bijdragen aan de verbetering van de leefomstandigheden van alle mensen, en slechts  voor het comfort van een handje vol proleten. 

https://youtube/eP8Bz_XCIrk