Kennen wij elkaar al ?

13-03-2014 00:59

Sinds enkele jaren heeft Rotterdam het Stadsinitiatief. Iedere Rotterdammer met een goed plan kan zijn ideeën presenteren aan een vakjury, en het volk. Een soort Idols. Maar dan met een draaiboek, in plaats van een zangstuk.

Het eerst gerealiseerde initiatief was een houten brug over de Schiekade. Persoonlijk vond ik dat redelijk overbodig. Je kunt namelijk ook honderd meter lopen en via het zebrapad oversteken. Maar symbolisch snap ik het. Ondanks dat ik het wel erg veel geld vind voor iets dat nauwelijks wordt gebruikt. Afgelopen jaar was de stad een schaatsbaan rijker. Goed idee.  Maar het beste initiatief is toch wel het Stadsinitiatief zelf.

Kijkend naar de verschillende inzendingen voert vooral de verbindende factor de boventoon. Ontmoetingsplekken in soorten en maten, of elders in Europa aangetroffen grootstedelijke attracties. De vraag is alleen of Rotterdammers daar wel behoefte aan hebben. Want het lukt ons in de regel niet echt met elkaar in contact te komen. We zeggen niet eens spontaan of beleefd gedag.

Persoonlijk denk ik dat de kracht van ontmoeten vooral werkt bij een kleinschalige aanpak. Daarmee wordt je namelijk bijna gedwongen tot contact. En dat leidt dan weer tot interactie. Themaparken of verzamelgebouwen dienen voor persoonlijk plezier of gemeenschappelijk gemak. Die zouden sowieso moeten
worden gerealiseerd als de exploitatiebegroting haalbaarheid toont en het de stad en haar inwoners ten goede komt. Daar zou een financiële injectie in de
vorm van een lening ondersteuning moeten bieden. Want bijvoorbeeld de geopperde surfgolf bij de Markthal trekt in München hordes volk, en de geinitieerde klimtoren in Kralingen, loopt in Berlijn als een trein.

Volgens mij heeft Rotterdam behoefte aan zichtbaarheid. Een veel gehoord cliché over deze stad is dat het voor de buitenstaander lijkt alsof er hier niets te doen is. En Rotterdammers draaien, zonder weet van wat er verder allemaal gebeurd, ook veelal binnen hun eigen cirkel. Misschien wel het gevolg van een ontbrekende stadskern of een te groot divers onbekend aanbod.

Daarom zou Rotterdam volgens mij een platform moeten hebben waar de hele stad, haar bewoners en al haar prachtige lokale initiatieven bij elkaar komen. Een RWW als variant op het WWW. Rotterdam Wide Web voor behoeftes en wensen, voorzien van de mogelijkheid om er direct op te kunnen anticiperen. Gebouwd voor en door Rotterdammers. Waar evenementen, buurtinitiatieven, vakmanschap en wat al niet meer, zonder tussenkomst van onzinnige, gesponsorde en vervuilde externe informatie te vinden is, middels eenvoudige zoektermen en een dashboard. Een plek waar Rotterdamse bedrijven eerst op zoek gaan naar een stadsgenoot, voordat ze de buitenwereld informeren over bijvoorbeeld een vacature of een klus. Of waar je misschien wel een date vindt met de jongen of het meisje van om de hoek, die je nooit eerder had gezien. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Noem het A Citizens Agreement........... De meest laagdrempelige manier om elkaar wél gedag te gaan zeggen. Want wie weet groette je zojuist wel je toekomstige werkgever. Goed voor de lokale economie, arbeidsmarkt, veiligheid, het wij-gevoel en model voor een echte participatiemaatschappij.   

Dat begint natuurlijk allemaal met een open WIFI-verbinding. Een eerder Stadsinitiatief dat al lang gerealiseerd had moeten zijn.

Misschien moest ik dit plannetje maar eens gaan uitwerken? Zeg jij het maar.....

Fijne dag.