VEH energieaanbod

25-02-2014 08:04

Vereniging Eigen Huis veilde afgelopen week de inschrijvingen van de geinteresseerde die ze wisten te verzamelen via een zeer aanwezige reclamecampagne. Daaraan deden E-ON, Budgetenergie en de Nederlandse Energie Maatschappij mee. Budgetenergie had de beste prijs voor het één jarige contract. E-ON en NEM weken daar overigens niet van af, maar ik ken de organisatie achter Budgetenergie en waardeer hen als beste in het rijtje. E-on had de beste prijs voor het drie jarig contract.

Het één jarig contract van Budgetenergie is uitzonderlijk goed. De uitkomst van het voordeel wordt berekend op basis van een gemiddeld verbruik van 3500 kWh en 1800 M³. Dat vind ik erg ruim omdat we steeds minder stroom verbruiken doordat we bewuster zijn van kosten en vaak gebruik maken van besparende apparaten en lampen. Onze gasconsumptie is dit jaar historisch laag door het ontbreken van een winter. De cijfers van gemiddeld verbruik worden overigens al sinds 2006 gebruikt. Dat lijkt me zeer achterhaald.

De voorgespiegelde korting moet je daarom niet té serieus nemen. Maar de eenheidsprijs is erg goed. Daar komt bij dat het tweede variabele component, namelijk vastrecht, 50% goedkoper is dan de gangbare prijs . 

Mede door de lage gasconsumptie én de lage gasprijs is de prijs tot stand gekomen. Maar dat gaat óók betekenen dat andere energieleveranciers spoedig met aanbiedingen zullen komen waarbij ze een cashback geven  Dan is het een rekenformule die bepaalt of je goedkoper uit bent met deze aanbieding óf dat je beter een iets hogere eenheidsprijs kunt nemen met een cashback.

Hoe werkt dat?  Energiebedrijven kopen hun stroom op de APX (Amsterdam Power Exchange). Dat is een handelsplatform waar vraag en aanbod per kwartier van prijs verschilt. Door een forcasting te maken (het inschatten van het volume van de totale verwachte afzet van dat moment over een vastgelegde periode). Zo kun je bij benadering in één keer het verwachte volume van je nieuwe en of bestaande klanten inkopen. Mocht later blijken dat prijzen op APX dalen kun je extra volume kopen en het duurder ingekochte volume bij een stijgende APX weer verkopen. Met andere woorden; stroomhandel is nét zoiets als aandelenhandel.

Gas wordt ingekocht bij GasTerra. Die bepaalt de gasprijs op basis van de olieprijs met een formule waar geen chocola van te maken is. 

Daar komt bij dat u voor energieleveranciers als klant geld waard bent. In 2007 was dat nog € 300,-  In 2012 was dat ongeveer €70,00 Daarmee financier je een bedrijf of wordt je schatrijk als je de tent verkoopt.  

Mijn advies: Budggetenergie 1 jarig contract. Maar zet wel in je agenda dat je na een jaar opzegd en opnieuw kijkt naar de prijzen.

Het aangaan van een drie jarig contract raad ik ten zeerste af. 

De energiemarkt is een dalende vechtersmarkt die vooral wordt bepaald door de gasprijs. Nu Gazprom zich inmiddels 3 jaar op de achtergrond op de Nederlandse markt bezighoud met het werven van MKB klanten, staan we aan de vooravond van een grote overname op de consumentenmarkt. Gazprom heeft al gekeken naar de overnamen van DONG Nederland. Zij kunnen als geen ander met een gasprijs komen die niet kan worden geëvenaard door andere energiebedrijven.  Een driejarig contract zou dan ook niet slim zijn.

Ik duf zelfs te voorspellen dat Gazprom nog dit jaar het klantenbestand van De Nederlande Energie Maatschappij overneemt voor +/- €50,- per klant. We zullen zien.

Mocht je vragen hebben? Stuur dan een privétweet met je mailadres. https://twitter.com/budgetavontuur

Fijne dag