Een nieuwe week, mijn eerste zonder huis

16-12-2013 21:24

Mijn eerste week op de straat is een feit en vind zijn aanvang om 07.42u met het geschal van mijn telefoon terwijl ik onder de douche sta. Wie belt er nou zou vroeg? Oproep gemist. Het bijkt mijn ex-huisbaas die me in de gelegenheid stelt wat kleren op te halen, want sinds donderdag loop ik in hetzelfde. We spreken om 09.30u af.

Ik vervoeg mij naar de eetzaal. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag en vooral niet onbelangrijk, gratis. Althans....uiteindelijk moet ik dit allemaal gewoon betalen, maar voor nu pakt de Sociale Dienst de rekening op, waarvoor ik ook u dank. Ik neem er dan ook de tijd voor. Niet alleen om een stevige bodem te leggen, maar ook omdat het tijd dood. Want aan tijd ontbreekt het me geenszins.   

Op het afgesproken tijdstip wend ik mij tot de voordeur van mijn voormalige woning waar mijn huisbaas me opwacht terwijl hij een joint draait. Gewapend met een accuboor verwijderd hij vakkundig de 4 lange schroeven waarmee mijn deur is vergrendeld. Ik neem twee grote boodsachappentassen en vul deze met zaken die er op dat moment toe doen. Slippers! Want een douche delen met 5 andere laat allerlei sporen na en die laat ik liever waar ze zijn. De stank voor wiet stijgt op in het huis waar ik anderhallf jaar verbleef en er nog net zoo bijstaat als toen ik de deur vorige week achter me dichtdeed met het vreemde voorgevoel dat het wel eens de laatste dag kon zijn.

Met de tassen aan het stuur van mijn fiets die ik 10 weken daarvoor ter reparatie aanbood en pas afgelopen zaterdag kon ophalen tegen betaling van €10,00 omdat louter mijn zadelpin vervangen diende te worden, fiets ik terug naar mijn verblijfplaats. Tassen met kleren aan een stuur, een clichébeeld voor een dakloze.

Mijn eerst volgende verplichting is een bezoek aan mijn casesmanagerom 15u. Tot die tijd heb ik me op straat bezig te houden, want de slaapplek is er geen waar je overdag geacht word te verblijven. In mijn maibox tref ik een bericht of ik geinteresseerd ben nog eens editie van een eerder door mij georganiseerd varend jazzevenement in gang te zetten. Prima aanleiding om daar eens over te gaan praten en weer wat tijd te slijten onder het genot van een gratis kopje thee. Van koffie word ik tegenwoordig enorm nerveus.

15.00u Mijn casesmanager bij CVD, aardige vent, spoort me aan om contact op te nemen met mijn verzekeraar waar ik al enige tijd niet verzekerd ben. Het in gang zetten van dat soort handelingen kost me moeite, dus de aansporing is welkom. Over en weergeschakel van de ene afdeling nnaar de andere levert me weinig op. We sluiten het gesprek af en ik vervoeg me naar mijn slaapplek waar ik vanaf 16u welkom ben. Ik zit wat achter mijn laptop, zoek naar woningen, solliciteer op alles wat ik maar tegenkom en bedenk wat ik vanavond ga eten. dat in tegenstelling tot mijn een van mijn kamergenoten die al 6 dagen zonder geld zit en nog steeds in afwachting is van zijn weekgeld. Ik leen 'm € 20,00 want een mens moet toch eten. Eigenlijk kan ik dat ged helemaal niet missen.

010 onder € 10,-

Het lijkt budgetair riant om dagelijks €10,- te kunnen besteden aan je dagelijkse maaltijd. En as je het zelf kon koken is het dat ook. De afgelopen maanden deed ik het namelijk met € 2,- per dag, maar als je niet kunt komen en je iedere dag "op restaurant" moet, is allertheid geboden. je oet toch aan je gezondheid denken, dus voedzaam, gezond en toerijkend is van belang. En dan is €10,- incl. een verplichte consumptie geen luxe.

Het wordt EASY aan de Botersloot (achter Binnenrotte, t.o. Bibliotheek)

Op de ruit ruit preikt een monthly special van € 5,00. Kip met groente en zwarte bonensaus.

Het interieur is er een die uitnodigd tot afhalen. Hoge staantafels met krukken, een counter waarachter een rij kassa's en borden waarop de gebruikelijke keuzes die dit soort eettenten allen hebben. Kies vlees of vis, groente, saus....klaar. optioneel noedels. Ik kies voor de month special met noedells (0,30 extra). Dorst heb ik niet.

Binnen vijf minuten staat er een dampende bowl met plastic bestek voor mijn neus terwijl ik gebruik maak van gratis WIFI. Als het smaakt zoals het oogt ben ik nu al teleurgesteld. Een zeer bepekte hoeveelheid doorgekookte kip en groente omlijst met noedels en een vleugje zwarte bonensaus uit een stoommachine of magnetron. Smakeloos, onbeschrijfelijk heet en behoorlijk kleurloos.

Beoordeling:

prijs:            € 5,85 (ipv van de verwachte € 5,30)

Smaak:        De kip was voorgekookt en daarna opnieuw opgewarmd. De groente tot pulp gekookt. Ronduit slecht

Bediening:  Vriendelijk

Interieur:    Ingericht om niet te worden opgemerkt.

Cijfer:         5

Advies:       Rotterdam wordt overspoelt met dit soort concepten. Loop daarom rustig even een straat verder.