De giraffe die te veel wist

11-02-2014 09:28

Vandaag gaat onze Minister van Binnenlandse Zaken voor de bijl. Althans zo lijkt het wellicht. Het had nog goed kunnen aflopen omdat iedereen in opper beste stemming was door het Nationale succes op de Olympische Spelen. Maar het plotselinge overlijden van Mevr. Borst gooit roet in het eten. Er dient ter vergelding van een slecht humeur te worden geofferd.

Toch bevroed ik een andere afloop.

Van dat afluisteren begrijp ik maar weinig. Maar het zou wel erg onnozel zijn om te denken dat het iets van nu is. Want plaatjes van de getoonde luisterschijven laten vooral mosgroei zien. Men is zó druk met afluisteren, dat niemand tijd heeft om er even een doekje over te halen. Dus hetgeen nu "boven tafel", lijkt mij een fractie van de werkelijkheid.

Afgelopen zondag gaf het programma Tegenlicht een inkijkje in de wereld van privacyschending. Ons doen en laten wordt constant gemeten. We zijn zelfs geëvolueerd tot biodiversiteit. Waar dat voorheen diende als een indicator voor gezondheid en het eco-systeem, gaat het nu over risicoprofilering. We zijn getransformeerd van vlees en bloed naar een dossier waarin handel en wandel wordt gerangschikt. Tussen oorzaak en gevolg wordt geen onderscheid gemaakt. Verlies je even je geduld, activeer je een rode stempel, omdat het systeem geen empathie bevat.  

Ik vraag me dan ook af waar al die commotie rondom Plasterk over gaat. Want in dezen komt de onderste steen tóch niet boven. Gewoonweg omdat er een parallelwereld bestaat waarover de burger niet mag worden geinformeerd. Wellicht is dat ook de reden waarom het vermeende schandblokslachtoffer op tv een oppermachtige en onverschillige indruk maakt. Hij kijkt als of hij wil zeggen "Mij kun je helemaal niks maken, want ik word gesouffleerd door een hogere macht, dus misschien kun je beter je mond houden".

Omdat het zich afspeeld in de digitale krochten van onze samenleving, hebben we er eigenlijk ook niet direct last van. Misschien dwingt het op woordkeuze te letten, en moet je niet vreemd opkijken als je toch nog wordt gepakt voor iets waarvan je dacht dat je er mee weg zou komen, maar verder raakt het, in tegenstelling tot de miskleunen bij de Belastingdienst, niet direct. Dus lijkt het minder dringend.

En daarom ga ik er vanuit dat we vanavond allemaal in het bos worden gestuurd óf afgeleid door een overdaad aan berichtgevingen over het onnatuurlijke overlijden van Mevr. Borst, zoals dat gebeurde met de Katshuisbrand toen Balkenende verantwoording diende af te leggen voor deelname aan de Golfoorlog. 

Dus ik zet mijn geld op Plasterk. Ware het niet dat ik al twee maanden geen huur en zorgtoeslag heb ontvangen, dus helemaal geen geld héb om in te zetten.

Fijne dag.