Anita van Dijk

20-05-2016 20:38

Het lijkt ons eigen geworden om meewarig schouders op te halen als we kennis nemen van aanslagen in landen waar we weinig associatie mee hebben. Bommen in Parijs en Brussel hebben grotere impact op ons inlevingsvermogen dan talloze onschuldige burgers die sterven, of eenzaam achterblijven in mondiale brandhaarden die verder reiken dan ons verstandelijk vermogen. De eerlijkheid gebied te me zeggen dat ook ik mij daar deels schuldig aan maak.

De wereld verhardt omdat geforceerde migratie, en de daarbij behorende culturele verschillen gaan over onderwerpen als overleving, conflictoplossing, fatsoen en wat al niet meer. Wereldwijde diversiteit heeft meer dimensies dan de romantiek van vakantiekiekjes. 

Waar de gemiddelde wereldburger zich begin vorige eeuw nog vormde op basis van het gedrag van zijn directe omgeving, en niets te maken had met andere vormgevers, of dan toch ongevraagd, zit de wereld nu anders in elkaar.

Als equivalent hanteer ik de onverwachtse komst van Ratelslang in een Brabantse koeienstal. Ratelslang gedraagt zich zoals hij is geevolueerd. De koeien slaan op hol en komen massaal in opstand. Maar de oplossing is verre van eenvoudig. En hoe hard de koeien ook zullen proberen om de slang te accepteren, en of te ontwijken, de slang zal altijd vanuit zijn minderheidspositie, instinctief waakzaam zijn en loeren naar kansen. Daar biedt thee geen uitkomst. Het is slechts een kwestie van tijd voor dat ze aan elkaar gewend zijn en een werkbare modes vinden. 

Maar ondanks die gedachte is er geen enkel excuus, voor niemand in de wereld, om op een doordeweekse dag ergens in een achterstandswijk in Rotterdam EEN KRANTENBEZORGSTER NEER TE STEKEN. Krantenbezorger wordt je niet omdat het een carrieredoel is. Krantenbezorger wordt je om de eindjes aan elkaar te knopen! 

Zojuist is Anita van Dijk, 51 jaar, moeder van 2, overleden aan de gevolgen van steekwonden.

De wereld is rond, net als je hoofd! Daardoor zijn we in staat om in meerdere dimesies te denken dan instinctief Middeleeuwse een-dimensionale rechtlijnigheid te volgen om slechts de drang van het moment te bevredigen. Al dan niet in ruil voor een leven. We zijn mensen, geen beesten!