Alaaf

28-02-2014 08:39

Ik ben dol op balkenbrij, worstenbroodjes en Roomse rijkdom. Ik ben namelijk geboren in Brabant en heb Limburgse ouders. Dat zou mij momenteel in opper beste stemming moeten brengen, want het jaarlijkse Katholieke drankgelag gaat weer van start. Drie dagen tegen de klippen omhoog zuipen, je aan de vrouw van je beste vriend, en al haar vriendinnen in een clownspak met super irritante muziek om de achtergrond, vergrijpen, en je wandelgang middels een spoor van half verteerde frikandellen bekendmaken. Leuk man Carnaval?!  Misschien woon ik daarom al vierentwintig jaar in Rotterdam. Wat een vertoning. Veel slechter kun je het niet krijgen. 

Het doel van deze losbandigheid is om je voor te bereiden op zes weken soberheid. Het zogehete Vasten. Omdat ik voor momenten van bezinning, rust en regelmaat niet zelden neerstrijk in de Kathedraal aan de Mathenesserweg, vroeg ik mij af wat dat Vasten dan precies inhield. Het blijkt niet meer te zijn dan matiging en vis op vrijdag. Nu begrijp ik ook waarom de visboer alleen op vrijdag op de markt van het pitorseke dorp waar ik woonde stond. Ik had gehoopt op eenzelfde foltering als de Ramadan. Want daar heb ik groot respect voor.

Mijn voornemen deel te nemen aan de Vastenperiode, veranderd dus niets. Bewust was ik al, en vis eet ik regelmatig. Kan ook niet anders met een maximaal budget van drie Euro per dag. Dus besluit ik mijzelf te geselen door te stoppen met roken. Drinken doe ik toch al tijden niet meer. Dat betekend volgens de Katholieke weg dat ik drie dagen achter elkaar non stop rook tot ik geel zie en dan een askruisje haal ter afsluiting. Symbolischer kan het bijna niet

Het Roomse instituut zakt steeds meer in mijn achting. Dat staat los van geloof. Want daarin vind ik de bevindingen van Spinoza zeer fascinerend. Het meest succesvolle marketingapparaat uit de geschiedenis brokkelt af. Het bezit onmetelijke rijkdom maar heeft moeite met delen. Predikt soberheid en verdraagsaamheid, maar speculeert en sluit uit. En de uitkomsten van de Commissie Deetman liegen er ook niet om.

Heeft het dan nog wel bestaansrecht?

De mens heeft in moeilijke tijden behoefte aan onzichtbare houvast. Zolang het namelijk onzichtbaar is kan het niet teleurstellen omdat bij tegenvallende werking de gelovige de oorzaak bij zichzelf zoekt. "Misschien had ik meer moeten bidden, of moet ik mijn levenswijze aanpassen". In dat opzicht zie ik het nut er zeker van. Het Roomse instituut heeft dat feilloos aangevoeld en er een hele economie op gefundeerd. Er is een CEO, Raad van Bestuur, Regio managers, Bedrijfsleiders, verkopers, zelfs reclamezuilen langs de kant van de weg in de vorm van beelden en kruizen. En het product is angst en gedrag. Briljant!

Maar net als de oude economie, waarvoor de kerk model heeft gestaan, of dan toch had kunnen staan, is ook dát door de komst van internet nauwelijks houdbaar. Want de waardheid was nooit eerder zo binnen handbereik.  

Met dank aan God.  https://www.budgetavontuur.nl/news/haleluja/

Fijne dag.