Aardappelpuree Witlof in bechamel, ham en kaas € 2,98

22-01-2014 12:04


 

Witlof is de derde groente van het land. We eten er ruim 3 kilo per persoon van. In België is dat ruim 7.5kg. Het is geschikt voor salades, om te koken en bezorgde telers vroeger enorme welvaart waardoor het wit goud werd genoemd.

Voor 2 personen

Wat heb je nodig: 1 pond witlof (€0,50 Markt), 1 pond aardappels (€ 0,60 Toko Vierambacht) 1 ons gekookte ham (€ 1,09 AH huismerk), wat boter en wat bloem (€ 0,40), 1.5 dl Melk (€0,39 BAS), 

Wat kost het: € 2.98

Bereiding: Warm de oven voor op 160graden. Schil de aardappels en haal de harten uit de witlof, die maken het bitter. Ik laat ze er inzitten want ik houd wel van ee bittertje. In dat geval snijdt je alleen de uiteinde eraf. Zet de witlof op en kook deze een minuut of 20. Ondertussen zet je wat boter op in een pannetje en doet daar zodra de boter gesmolten is bloem bij. Dat roer je goed om er vervolgens al roerend melk bij te doen tot je een mooie saus krijgt. Die kruidt je met peper e zout en als je hebt wat nootmuskaat. Zet ondertussen de aardappels op het vuur. Leg de witlofstronken in een overschaal, bedek ze met de plakjes ham en giet er de bechamelsaus over. Zit dit in de oven. Als de aardappels gaar zijn maak je ze klein met een stamper en doet er wat melk bij om er een puree van te roeren.

Smakelijk