duivels dilemma

27-02-2014 07:44

Nooit eerder was ik zo geinteresseerd in de gemeenteraadverkiezingen als nu. En dat is niet omdat ik ineens gefascineerd ben door lokale politiek. Geenszins zelfs, want daarin wijkt het stedelijke addergebroed niet af van het landelijke plucheschorem. Daar komt bij dat ik me in de regel toch niet erg veel aantrek van hetgeen zij bekokstoven. Stoepje wel of niet poetsen. Who cares? Ik veeg mijn eigen straatje wel. Zou iedereen moeten doen. Maar dit jaar wordt de stemming vooral bepaald door het onderbuiksentiment. En daar maak ik me grote zorgen om.

Ik was nog positief gestemd omdat ik meende te constatering dat we steeds dichter tegen elkaar aankruipen. Per slot van rekening hebben we allemaal kunnen zien hoe onbetrouwbaar overheid en bijvoorbeeld banken zijn. Maar inmiddels lijkt het er steeds meer op dat een groot deel van mijn stads en landgenoten in politiek opzicht het collectief verstand op nul heeft gezet. En dat is op zich nog niet eens zo onbegrijpelijk.

In Rotterdam valt er niet zo veel te kiezen. Het is rechts of leunen op rechts. Met andere woorden; Leefbaar of PVDA. De rest doet mee voor spek en bonen.

Als ik bijvoorbeeld kijk naar het standpunt van Leefbaar ten aanzien van uitgeprocedeerde asielzoekers en mensen met een Bijstanduitkering, zouden zij het liefst zien dat eerst genoemde onder begeleiding van laatstgenoemde persoonlijk worden teruggebracht naar het land van herkomst. Liefst lopend. Dan zijn we namelijk van de ongewenste af en doet de steuntrekker ook nog wat voor zijn geld. Dat heet een win-win situatie. Maar niet veel later lees ik de volgende uitspraak van de Nr2 van Leefbaar "Geen enkel mens is illegaal en iedereen zou de mogelijkheid moeten hebben om hier te wonen en werken, en om zijn of haar eigen geluk na te streven". Dan zakt echt mijn broek af. Want de nummer één riep laatst nog dat een migratiestop, of dan toch nagenoeg, prioriteit is.    

Het van oudsher antieke linkse bolwerk genaamd PVDA is het tussen de regels door vooral nergens mee oneens, en laat een megalomane ex makelaar van Turkse afkomst met een LTS-diploma zijn gang gaan. Een partij die wordt aangevoerd door een partijleider die eerder al in opspraak kwam voor het ronselen van stemmen en vriendjespolitiek. Om maar te zwijgen over de financiële puinhoop die de PVDA onder leiding van de huidige Burgervader van Zwijndrecht achterliet. Dat beloofd allemaal niet veel goeds.

De lokale verkiezingen geven een beeld van lands sentiment. En dat baart me grote zorgen. Want continu hoor ik mensen op tv zeggen "ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik stem PVV". Maar als je het toch al bijna niet durft te zeggen, dan weet je toch eigenlijk ook wel dat je het beter niet kunt doen?!

De strijdt lijkt grotendeels al gestreden. Het hopen is op een wonderkind zoals de Italiaanse Matteo Renzi. Of is er wellicht toch nog iemand die mijn eerdere pleidooi voor een systeem van loting publiekelijk onder de aandacht zou willen brengen? Want jij bent net zo capabel om de stad te runnen als de roeptoeteraars die het graag zouden willen. Ook zij worden niet gehinderd door enig verstand van zaken. https://www.budgetavontuur.nl/news/jij-bent-/

Fijne dag!