Chili con carne € 2,78

24-01-2014 10:43
 

 

Chili con Carne is eigenlijk  niets meer dan peper met vlees. Het gerecht vindt haar oorsprong op het grensgebied tussen Mexico en de VS en destijds vooral gegeten door soldaten. Het is een geduldige stoofpot die garant staat voor winderigheid en dient as een briljante bodem voor een stevige avond uit.  

We maken een flinke pan waar je met 2 personen zeker 3 dagen van kunt eten. Dus we besteden in totaal maximaal € 9,- en vriezen de overgebleven saus (zonder bonen) in. 

Wat heb je nodig: 5 blikken gepelde tomaten (€1.45 BAS), 1 kilo gehakt (€ 2.50 Slagerij Middellandse Zee Vierambachtstraat), eetlepel gemalen komijn, eetlepel gemalen chilipoeder, 3 uien, 3 tenen knoflook (laten we zeggen samen € 1,00 Tanger Binnenweg), flesje Grolsch Karakter (€1,- BAS) 1 kopje sterke espresso (€0,10), 3.5 bouillonblokje runder (€ 0,40 BAS),  2 blikken bruine bonen € 1,18 Aldi)

Wat kost het: € 8,92 Dat is inclusief 1 pak rijst (€0,79 AH) en een middel groot Turks Brood (€ 0,50 Turkse bakker) Dit zijn de twee varianten die we de volgende keer gebruiken in plaats van bonen.

Bereiding: verwarm de oven op 140 graden. Fruit de gesnipperde ui en knoflook en voeg daar de eetlepel chilipoeder en komijn aan toe. Laat dit een minuut of 5 zachtjes staan. Vergeet niet af en toe te roeren. Voeg daar het gehakt aan toe en rul dit gaar. Voeg daarna het bier toe en laat dit inkoken. Daarna mogen de blikken tomaten en de bouillonblokjes erbij. Goed, maar rustig roeren en daarna in een groot bakblik overgieten. Hier voeg je de espresso aan toe. Laat de saus een uur of 8 in de over staan. De eerste 3 uur op 140 graden. Daarna op 100 graden. Vergeet niet af en toe te roeren.

Als je aan tafel gaat, warm dan de bruine bonen op en serveer ze apart.

Een nacht gescheiden van je partner is wellicht geurtechnisch niet onverstandig.

Smakelijk